Water regelen bij verhuis: stap voor stap (stappenplan)
Water regelen bij verhuis.
Stap 1: check welk waterbedrijf actief is in je nieuwe woonplaats
Er zijn 7 drinkwaterbedrijven actief in Vlaanderen. Elk waterbedrijf bedient een specifieke regio. Je kan dit dus niet kiezen. Wel hanteert elk waterbedrijf verplicht dezelfde tarieven. Blijf je in dezelfde gemeente wonen? Dan blijft je waterleverancier in elk geval ook dezelfde. Maar als je naar een andere gemeente verhuist, kan het zijn dat je een andere waterleverancier krijgt. Je komt het te weten door op aquaflanders.be de gemeente in te geven waar je gaat wonen. Aquaflanders is de koepelvereniging van de Vlaamse waterbedrijven.
Stap 2: vul het overnamedocument van je nieuwe woning in
Surf naar de website van het waterbedrijf van je nieuwe woonplaats. Zoek daar naar het overnamedocument, je vindt het meestal onder de rubriek “verhuis”.
Op het moment dat je de sleutel krijgt van je nieuwe huis, vul je dit document in, samen met de persoon van wie je de woning overneemt. Jij vult je gegevens in, de tegenpartij vult zijn of haar gegevens in en je kijkt samen naar de meterstand en je vult die correct in op het document. Heel belangrijk: je tekent allebei het overnamedocument, dat is voor het waterbedrijf het bewijs dat beide partijen akkoord gaan met de overdracht en met de stand op de teller. Je stuurt dit document op naar het waterbedrijf. Bij sommige waterbedrijven kan je de overdracht verder online afhandelen. Onderaan dit artikel vind je een lijst van alle Vlaamse waterbedrijven met een link naar hun verhuispagina en de werkwijze die ze hanteren.
Stap 3: vul het overnamedocument in op je oude adres
Op het oude adres doe je net hetzelfde, maar in de omgekeerde richting: daar ben jij de vertrekkende klant en de nieuwe huurder is de nieuwe klant. De “nieuwe klant” kan ook de eigenaar zijn, als het huis na jou leeg komt te staan.
Stap 4: controleer de contractbevestiging
Als alles goed is, dan krijg je enkele dagen later een contractbevestiging in de bus: daarin deelt het waterbedrijf je identificatiegegevens mee. Controleer even of deze correct zijn. In deze brief staat ook vermeld wanneer je de volgende factuur kan verwachten.
Stap 5: betaal je slotfactuur van het oude adres
Als ook de overname op je oude adres correct administratief afgehandeld is, krijg je een slotfactuur. Het kan ook zijn dat je geld terugkrijgt. Dat komt doordat de waterbedrijven met voorschotten werken. Als je het voorschot dat je betaalde hoger is dan het bedrag voor je effectieve gebruik, heb je geluk en krijg je het saldo teruggestort.
Overzicht waterbedrijven
Hier vind je een overzicht van de Vlaamse waterbedrijven met een link naar hun verhuispagina en over de werkwijze die ze hanteren.
Farys: Overnamedocument kan gedownload worden via de site. Je kan de gegevens van het ingevulde document online invullen, je moet het overnamedocument dan scannen en uploaden.
IWVA: je kan de overdracht helemaal digitaal afhandelen, maar je moet wel eerst registreren op het e-loket
De Watergroep: je kan overnameformulier downloaden, maar je moet het via de post opsturen of inscannen en via e-mail opsturen.
Vivaqua: overnameformulier downloaden, invullen en opsturen via post of een scan via e-mail.
Water-link: Overnamedocument kan gedownload worden via de site. Je kan de gegevens van het ingevulde document online invullen, met een scan van het overnamedocument als upload. Het overnamedocument opsturen via post of e-mail kan ook.
Pidpa: Download overnameformulier op de website. Daarna kan je de gegevens online invullen of het document opsturen met de post of via e-mail.